Har för andra gången varit med på Fashion Week Spring Season. Jag och min mor åkte upp på torsdagen och stannade till lördagen. Mamma driver en klädbutik här i Jönköping och jag följer gärna med på inköpen för att hjälpa till men också för att det är en bra erfarenhet. Under inköpen märkte jag skillnad på de säljare som var skickliga och på dem som inte var lika duktiga.
 
Såhär går ett inköp till hos en skicklig säljare:
Man kommer in i lokalen som har en eller flera väggar med kläder som är till inköpet. Mitt i lokalen finns ett bord med stolar och en skål med godis. Säljaren hälsar dig välkommen, ger en kram och ber dig att slå dig ner. "Får det vara något att dricka? Kaffe, vatten, vin?" frågar säljaren, ibland finns deras kollega till hands för att servera drycken, annars hämtar säljaren drycken själv.
 
Nu kommer vi till uppvärmningsfasen som jag kallar den. Hur är det med er? Hur har det gått med butiken? Försäljningen? Och lite prat om den rådande marknaden i Sverige. Denna fas är viktig då det är här säljaren och inköparen lär känna varandra samt att säljaren får en aning butikens kunder. Sedan ställer sig säljaren upp och presenterar de plagg ur kollektionen som har sålts bäst, varje plagg för sig. Vi får känna på materialet, ställa frågor, se en färgkarta och se bilder i en borschyr eller katalog där kläderna är på modeller. Säljaren fokuserar på att kombinera plaggen i olika "styles" och berättar om vad som är nytt eller ändrat jämfört med andra kollektioner märket haft. Det kan handla om priset, sömmar som är sydda annorlunda eller ändringar som kommer göras innan plagget kommer ut i butik. När kollektionen har presenterats klart är det vår tur att ställa oss upp. Vi plockar ut de kläder som vi vill beställa in i butiken och hänger dem på en klädstång. Här testar vi även vissa plagg för att se hur passformen ser ut.
 
När vi känner oss nöjda börjar fasen där säljaren har sin chans att påverka och merförsälja. Denna fas kan jag förstå är väldigt viktig för säljaren men också för oss inköpare då vi kan få tips och nya tankar kring plaggen. En skicklig säljare inser vikten av att det han säljer till sin kund (oss inköpare) ska vara plagg han själv skulle kunna tänka sig ha i sin egen butik. Nöjda kunder generar mer och bättre inköp än om fokuset ligger på att endast sälja och inte lägga tanke i vad som säljs. Säljaren plockar fram plagg ur kollektionen som vi inte har valt och frågar om vi inte ska ha med dem också på ett skickligt sätt. Säljargumenten är att de sålt mycket hos de andra inköparna, de passar bra ihop med de andra kläderna vi plockat ut (vilket är det starkaste argumentet) och att modellen har sålt mycket tidigare år. När vi är nöjda väljer vi storlekar och antal, och får även köpa kläder från kollektionen till oss själva med rabatt. Tid för nästa inköp bokas och sedan ger man en avskedskram. 
 
Vi gjorde totalt sju stycken inköp och jag kan redan nu säga: Vårens mode är något att se fram emot!

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej