Har gottat ner mig i engelska böcker i hopp om att förbättra min engelska det senaste. Tycker att det är lika roligt varje gång jag läst ut en engelsk bok där jag lärt mig nya ord och när jag sedan börjar på en annan och de orden kommer igen så vet jag redan vad de betyder. Boken jag läser just nu är Saint anything av Sarah Dessen. Jag har tidigare läst många av hennes böcker, men då på svenska, och fallit handlöst för hennes karaktärer. Saint anything handlar om hur det är att alltid vara den som kommer i andra hand inom familjen, krävande föräldrar och vänskaps- och kärleksrelationer. Även denna gång har Dessen lyckats med karaktärerna och jag väntar spänt på avslutet (en riktig bladvändare).
 
För ett år sedan var engelska böcker ett big NO NO för mig (skolan är en av faktorerna där vi alltid fick läsa svåra och tråkiga böcker på engelska) tills en nära vän tipsade mig om What happens in London av Julia Quinn och sa att det var en av de bästa böckerna hon läst. Jag som aldrig läst en engelsk bok utanför skolan blev då till min förstkräckelse medeveten om att om jag vill läsa min bästa väns favoritbok så måste jag läsa den på engelska för att den inte fanns på svenska. Nyfikenheten tog överhand och rätt som det var hade jag läst en engelsk bok frivilligt som blev en av mina favoritböcker. Efter det har jag läst flera böcker på engelska och det blir bara roligare för varje gång. Så ni som aldrig läst en engelsk bok ni själva valt, ge det en chans!
 
Här är lite tips på engelska böcker:
Since you've been gone - Morgan Matson
Amy and Rogers epic detour - Morgan Matson (FAVORITBOK)
What happens in London - Julia Quinn (FAVORITBOK)
The night circus - Erin Morgenstern (svår engelska)
Psych major syndrome - Alicia Thompson (klassisk YA-bok)
Fangirl - Rainbow Rowell
The unbecoming of Mara Dyer
The evolution of Mara Dyer
The retributio og Mara Dyer - Michelle Hodkin
Things we know by heart - Jessi Kriby 
Boys meet boys - David Levithan
Before I met you - Lisa Jewell
 
 
Vad är det för frågor man ska ställa till värdfamiljerna under matchningsprocessen? 
Jag hade väldigt svårt att komma på frågor, vissa familjer var redan så pass utförliga i profilen att jag hittade svaren där. Med tiden hade jag ett par standradfrågor som jag tänkte dela med mig av (utan inbördes ordning):
 
- How often during the week does the children go to thier activities?
Då barnen ofta har en aktivitet ger det dig en bra uppfattning om hur ofta du ska köra dem och om det är matcher under helgerna. 
 
- Would you like to tell me more about (barnets namn)? 
Trots att familjerna presenterar barnen i profilerna finns det alltid mer att berätta om dem. 
 
- What does the children like to do at their sparetime?
Oftast finns någon ledtråd i profilen men som med frågan innan finns det oftast mer att berätta.
 
- How do you handle challening behavior from the children?
Denna frågan gav mig mycket information om barnens uppfostran och hur föräldrarna förväntar sig att du som au pair ska agera när barnen inte sköter sig.
 
- What kind of challenges will I meet on behalf of the children?
Här får du en bild av vilka utmaningar du kan komma att möta.
 
- What do you like to do together as a family?
Ger dig en uppfattning om familjen, vad de tycker om att göra, om de är sportsliga och aktiva, reser mycket, gillar friluftslivet...
 
- How would a typical day look like for the au pair?
Detta kommer att stå i profilen men du får en bättre bild av om schemat ändras ofta och mer detaljerad information när du pratar om schemat.
 
- Is the school nearby or do you have to take the car?
Detta kan stå i profilen, gör det det frågade jag inte. 
 
- Do you see the au pair as a familymember or someone who is an employee?
Tydlighet är viktigt, därför är frågan viktig. 
 
- What are you looking for in an au pair?
Även detta kan stå i profilen, då frågade jag inte.
 
- Is there other au pairs in the area?
 
- Would you like to tell me more about your community?
 
- What do you like to eat?
Här får du reda på om de lagar maten från grunden eller om de äter mycket snabbmat. Bra att veta om det är du som ska laga maten till familjen.

 
Frågor till barnen:
- What is your favorite food?
- What is your favorite subjet in school?
- What is your favorite sport?
- What would you like to work with when you get older?
Skype, aupair, frågor, intervju, möte, värdfamilj,
Jag är den som inte gillar att gå upp tidigt på morgonen om jag inte har något inbokat. Idag var det en tidig morgon med en hälsounderöskning på schemat. Med en kopp vanlijte i handen och bloopers på The Vamps rullandes i ipaden njuter jag en trevlig morgon tills jag inser att Wetterhälsan har två mottagningar. Vilken mottagning var det jag skulle till? Jag hade varit på mottagningen i City när mötet bokades men det var på A6 som tuberkulostestet gjordes. Panikartat loggar jag in på 1177 för att se om det står något där. Det gör det inte. Jag ringer till vårdcentralen. Där pratar en robotröst och ber mig om saker som tar alldeles för lång tid. Tiden jag nyss haft är försvunnen och i brådska cyklar jag till Wetterhälsan på A6 och får domen om att det är till City jag ska. Tack och lov kunde en av personalen köra mig ner till City (tur eller vad?) och jag kommer fem minuter försent till undersökningen. En läkare börjar fylla i de fält som behövs på pappret och skrattar åt den information som USA behöver för att jag ska kunna bli Au Pair. Vi kontrollerar bland annat mina reflexer, puppillerna, blodtryck, hjärtat och basic information gällande vikt, längd, psykisk hälsa och vaccinationer. Tydligen är formuläret mer utförligt än de hälsoundersökningar som olika försäkringsbolag behöver här i Sverige. När undersökningen var klar körde personalen mig tillbaka till A6 så jag kunde cykla hem. 
 
Anledningen till varför jag inte visste vart jag skulle var dock för att jag inte hade fått ett sms där de informerat om vart och när jag skulle komma. Då jag nyligen bytt vårdcentral och inte registrerat mitt nummer så det blev fel i kommunikationen. Wetterhälsan vet dock hur man värdesätter kundrelationer, så trevliga, hjälpsamma och utför sitt arbete proffsigt (trots flummiga patienter a.k.a. Elin). 
 
R E K O M M E N D E R A R!
Aupair, hälsoundersökning,

Liknande inlägg